Wat is LabVIEW?

LabVIEW is een grafische programmeeromgeving, ontwikkeld door National Instruments. Het is een omgeving die met name geschikt is voor besturingstechniek, data-acquisitie, en het communiceren met meetinstrumenten. De LabVIEW-programmeertaal omvat echter dezelfde taalconstructies en datastructuren als de traditionele programmeertalen, waardoor LabVIEW gebruikt kan worden voor de creatie van een brede waaier van softwaretoepassingen. LabVIEW kan zowel onder Windows, Linux als OS X gebruikt worden.

picture1

Wat kun je met LabVIEW?

LabVIEW zie je zowel in de productie als het testproces terugkomen en kan voor beide een grote rol spelen in de automatisering. Voorbeelden zijn: Automotive, Food & Agri, Consumentenproducten, Bouw & Infrastructuur, High-tech, Maritiem & Offshore, Transport en Logistiek, Metaal, Kunststoffen & Verpakkingen, Printing & Luchtvaart.

picture2

Waarom LabVIEW?

LabVIEW is een programmeertaal die speciaal gemaakt is voor het automatiseren van (industriële) processen. Het wordt veel gebruikt om de volgende redenen:

Programmeer efficiëntie
Doordat LabVIEW grafisch is en al veel basisfuncties ondersteunt kan een programmeur erg snel een oplossing maken voor complexe problemen.

Ook heeft LabVIEW veel toepassingsgebied specifieke toolkits. Deze toolkits kan de programmeur installeren en maken het mogelijk om domein specifieke problemen op te lossen. Voorbeelden van deze toolkits zijn: Vision, Motion, Geluid en vibratie analyse, Digitale filters, Real-time video analyse & FPGA.

Hardware support
LabVIEW integreert zonder problemen met alle hardware van National Instruments en daarnaast met alle andere hardware welke met een computer kan communiceren. LabVIEW ondersteunt standaard een groot aantal protocollen zoals: CAN-bus, LIN-bus, Modbus (RTU en TCP/IP), TCP, Profinet, Profibus, GPIB, OPC, Seriele busprotocollen over RS232, RS485 en RS422, Bluetooth, SMTP email, HTTP, FTP, WebDAV, EtherCAT & High-level datacommunicatie protocollen zoals MQTT.

Alles vanuit één platform
Met LabVIEW is het mogelijk om onder andere Microsoft Windows programma’s te maken. Maar met LabVIEW is het ook mogelijk om real-time systemen en zelfs FPGA’s te programmeren. Normaal heb je voor deze drie varianten drie programmeurs nodig met alle drie een andere specialiteit.

Met LabVIEW is het mogelijk dat de programmeur zonder problemen deze drie disciplines met en door elkaar kan programmeren zonder zich te moeten specialiseren in bijvoorbeeld VHDL (FPGA), C++ (Windows) of C (Embedded real-time).

picture4

Wat kan een LabVIEW programmeur?

Een LabVIEW programmeur kan snel moeilijke problemen oplossen. Iets waar in C++ maanden over wordt gedaan, kan in LabVIEW vaak in weken. Het is daarom erg voordelig om sommige opdrachten door een LabVIEW programmeur te laten doen.

Testsystemen
Testsystemen zijn ideaal om met LabVIEW te laten programmeren. Dit heeft een aantal redenen.

Allereerst
National Instruments levert hardware die perfect geschikt is om met LabVIEW samen te werken en te gebruiken in testsystemen. Denk hierbij onder andere aan analoge I/O en digitale I/O, maar ook complexe protocollen zoals EtherCAT of CAN-bus kunnen gemakkelijk getest worden.

Ten tweede
Is het mogelijk om LabVIEW automatisch rapporten te laten genereren. Dit zijn rapporten waarop elke test met een “PASS” of “FAILED” wordt weergegeven. Op dit rapport kun je natuurlijk het gescande serienummer en de code van de tester weergeven, zodat elk product makkelijk terug te vinden is. Ook is het mogelijk om deze data te verbinden met bijvoorbeeld een ERP-systeem.

Als derde
LabVIEW is ideaal voor testsystemen omdat het alles geautomatiseerd kan uitvoeren. Het is zelfs mogelijk om testen semiautomatisch uit te voeren. Zodat de test bijvoorbeeld wacht tot dat het testpersoneel bepaalde kabels heeft aangesloten.

picture5

Vision-systemen
Met vision-systemen wordt onder andere bedoeld het controleren of er krassen op een plasticplaat zitten, of het controleren of een koekje wel de juiste vorm heeft, of het bepalen van de druppelspreiding en druppelgrootte van een watersproeikop, of gewasherkenning.

Vision is iets wat in andere programmeertalen echt pittig is. Zeker als het real-time moet gebeuren. LabVIEW heeft hier toolkits voor die ervoor zorgen dat real-time vision systemen gemakkelijk gemaakt kunnen worden.

Data acquisitie
Met systemen zoals de CompactRIO, CompactDAQ en PXI chassis, maar ook PC gebaseerde systemen is LabVIEW ideaal voor data acquisitie.

Denk bijvoorbeeld aan zaken als predictive maintenance of partijfouten of high speed data acquisitie en on-the-fly data analysis. De data die hiervoor nodig is kan gemakkelijk worden opgehaald en geanalyseerd met de hardware van National Instruments en LabVIEW als software.

C++ met LabVIEW
Heeft uw bedrijf nét iets nodig wat niet standaard in LabVIEW zit? Denk bijvoorbeeld aan een protocol implementatie die niet erg bekend is. Dan is het mogelijk om C++ in LabVIEW in te laden.

Dit gaat door middel van een DLL (Dynamic Link Library), dit is een dynamische “bibliotheek” die in C++ geprogrammeerd is. Om deze DLL te programmeren heb je een programmeur nodig die verstand heeft van C++.

picture6